ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ...

25 φωτογραφίες από μικροσκόπιο που δείχνουν ότι το σύμπαν είναι ένα πραγματικά καταπληκτικό μέρος 

Τα μικροσκόπια είναι πραγματικά εκπληκτικά. Μπορούν να ανακαλύψουν έναν ολόκληρο κόσμο, ένα ολόκληρο σύμπαν από αντικείμενα και μορφές ζωής που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Είναι η απόδειξη πως αλλιώς μοιάζει κάτι και αλλιώς είναι στην πραγματικότητα.
Για να το δείτε και μόνοι σας, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες από συνηθισμένα αντικείμενα και ουσίες ώστε να παρατηρήσετε την κάθε λεπτομέρεια τους. Πολλά από αυτά ίσως δεν τα έχετε δει.
Πηγή: tilestwra.com

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ
 Πηγή: imgur

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΒΛΕΦΑΡΙΔΕΣ
Πηγή: imgur

ΜΠΡΟΚΟΛΟ
 Πηγή: kasjauns

ΦΤΕΡΟ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ
Πηγή: © Linden Gledhill 
 
Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
 Πηγή: imgur

 ΓΥΡΗ
Πηγή: imgur

ΚΙΜΩΛΙΑ
Πηγή: imgur

ΔΑΧΤΥΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
 Πηγή: fei

ΣΚΟΝΗ
 Πηγή: imgur

ΣΚΟΥΡΙΑ
 Πηγή: © FRANCISCO RANGEL / FEI

ΜΠΑΝΑΝΑ
 Πηγή: imgur

ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΙΑΣ ΒΕΛΟΝΑΣ ΜΕ ΚΛΩΣΤΗ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 
 Πηγή: imgur

ΧΟΡΔΗ ΜΙΑΣ ΚΙΘΑΡΑΣ
 Πηγή: imgur

ΑΛΑΤΙ
 Πηγή: imgur

ΧΙΟΝΙ
 Πηγή: imgur

 

Τα αγάλματα της αρχαίας Ελλάδας και την ιστορία τους?
Δυστυχώς ελάχιστα αρχαία αγάλματα έχουν σωθεί στην σημερινή εποχή και αυτό συνέβει λόγω των πολέμων αλλά και γιατί με τον Χριστιανισμό θεωρήθηκαν ειδωλολατρικά - ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι μέσα στα αγάλματα των θεών τους κατοικούσαν και οι ψυχές τους. Γι΄αυτό καταστράφηκαν εκατοντάδες έργα, αγάλματα μαρμάρινα αλλά και από μέταλλο, χρυσό και μπρούτζο. Σε πολέμους τα έλιωναν για να τα κάνουν όπλα. Ιδιαίτερα, αγάλματα αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρχαν εκατοκτάδες, τα οποία φιλοτεχνούσαν οι καλλιτέχνες για τους νικητές των Αγώνων και μ΄αυτό τον τρόπο τους τιμούσαν αφού θεωρούνταν πολύ σημαντικά πρόσωπα με την διάκριση τους στον αθλητισμό. Τα έργα αυτά είχαν σκοπό να διατηρήσουν στην αιωνιότητα το όνομα και την μορφή του αθλητή που ξεχώριζε. Το μοναδικό μπρούντζινο άγαλμα που διασώθηκε από τους Δελφούς ήταν ο Ηνίοχος.
Το άγαλμα του Ηνίοχου είναι ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης, η δημιουργία του οποίου τοποθετείται αμέσως μετά τους Περσικούς πολέμους.
Το συγκεκριμένο έργο ανήκει στο στάδιο της μετάβασης από την αρχαΐκή στην κλασική τέχνη. Αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος το οποίο περιλάμβανε τέθριππο και τουλάχιστον μια δεύτερη μορφή, πιθανόν τον αναθέτη του άρματος ή κάποιο παιδί που κρατάει τα ηνία ενός από τα εξωτερικά άλογα. Κοντά του βρέθηκαν δύο πίσω πόδια αλόγων, μια ουρά, κομμάτια από το ζυγό του άρματος και ένα παιδικό χέρι με απομεινάρια ηνίων. Το έργο αφιερώθηκε γύρω στο 470 π.Χ. με σκοπό τη διαιώνιση της νίκης του στο αγώνισμα της αρματοδρομίας στα Πύθια του 478 ή 474 π.Χ.Κατά το μεγάλο σεισμό του 373 π.Χ., η σφοδρή πτώση βράχων και χωμάτων στην πλατεία του ναού προκάλεσε την καταστροφή του αρχαϊκού ναού και καταπλάκωσε τα έργα τέχνης που υπήρχαν εκεί, ανάμεσά τους και το άγαλμα του Ηνίοχου. Κρυμμένο και προφυλαγμένο κάτω από τα χώματα που το σκέπαζαν για αιώνες, κατόρθωσε να διαφύγει τις κατά καιρούς συλήσεις των Ρωμαίων αυτοκρατόρων ή τον αφανισμό που υπήρξε η κοινή μοίρα όλων σχεδόν των χάλκινων έργων του ιερού κατά τα μεταγενέστερα χρόνια. Μεγάλη γαλλική ανασκαφή, το 1896 τον έφερε ξανά στο φως, σχεδόν ανέπαφο, με την πράσινη πατίνα που τον προστάτευσε από τη διάβρωση. Η ανακάλυψή του, όπως είναι λογικό, συνοδεύτηκε από μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς ήταν τότε το μοναδικό χάλκινο άγαλμα της κλασικής εποχής σε μεγάλο μέγεθος (1,80 Ύψος).


Οι ελέφαντες φοβούνται τις μέλισσες;
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως ένα από τα μεγαλύτερα ζώα στον κόσμο, ο ελέφαντας, απομακρύνεται όταν πλησιάσει κοντά του ….. μια μέλισσα!

Η αιτία; Ένα σμήνος μελισσών μπορεί να τσιμπήσει τον ελέφαντα γύρω από τα μάτια, αλλά και να διαπεράσει το δέρμα του. Γι' αυτό και οι ελέφαντες βρήκαν την λύση να προειδοποιούν! Μελέτες υποστηρίζουν πως σε μια επίθεση των μελισσών, το μεγάλο αυτό ζώο διακρίνει το βουητό τους και αμύνεται προφέροντας την λέξη “Μέλισσες!”.Δεν είναι άραγε μια τρομερή ανακάλυψη να γνωρίζουμε πως οι ελέφαντες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με τέτοιους τρόπους, ώστε να αποφύγουν μια μέλισσα;

Πηγή: www.bbc.co.uk