ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας στο Πλανητάριο

Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού μας συστήματος μας προσκαλεί η νέα ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας» από τις 17/10 στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.Από τους ανέμους στον Ποσειδώνα που πνέουν με ταχύτητες 2.000 km/h, έως τον γιγάντιο αντικυκλώνα του Δία, που στο εσωτερικό του θα χωρούσε τουλάχιστον δύο πλανήτες σαν την Γη μας, η παράσταση αυτή μας υπενθυμίζει ότι πραγματικά είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Γη! Οι ηλιακές καταιγίδες, από την άλλη, μπορούν να βραχυκυκλώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Παράλληλα, όμως, αλληλεπιδρώντας με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, δίνουν το έναυσμα για την δημιουργία ενός από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: του Πολικού Σέλαος.Στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα θεαματικό «ταξίδι» στους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος και να θαυμάσουν «σκηνές» από καιρικά φαινόμενα που κόβουν την ανάσα! Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εντυπωσιακές εικόνες του Πολικού Σέλαος όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός δύο διάσημων δημιουργών παραστάσεων πλανητάριου, του Terence Murtagh και του Robin Sip. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπουδαίες αυτές απεικονίσεις του Πολικού Σέλας αποτελούν προϊόν μακροχρόνιας όσο και επίπονης διαδικασίας των δύο δημιουργών, αφού πραγματοποιήθηκαν μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες! 
Η επίσημη παρουσίαση της πλανηταριακής παράστασης θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 18:30 και 20:00 ) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι, οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
Η παράσταση εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 και προτείνεται για παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες. 
Λ. Συγγρού 387, Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Email:admin@eugenfound.edu.gr
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ "LEGO MINDSTORMS"

09 Οκτωβρίου 2016 ... 21 Μαίου 2017 | Μουσείο Ηρακλειδών > Θησείο - Μοναστηράκι 
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 16 Τηλέφωνο: 210 3461981
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας την εκπαίδευση σε διασκεδαστική δραστηριότητα.
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο LEGO Mindstorms μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, να υλοποιούν project, αποκτώντας την ικανότητα: 
• να περιγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ρομπότ (Τεχνολογία). 
• να περιγράφουν και να εξηγούν την λειτουργία απλών δομικών στοιχείων, όπως είναι τα γρανάζια, οι άξονες, οι συνδετήρες (Τεχνολογία). 
• να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν μια μηχανή χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά, πχ, ρόδες, άξονες, κινητήρες (Τεχνολογία). 
• να χρησιμοποιούν κατάλληλο λογισμικό και προγραμματιστικές δομές για να κινήσουν και να ελέγξουν την κατασκευή τους με κινητήρες και αισθητήρες, πχ, χρήση εικονοεντολών, εντολών ελέγχου, επανάληψης, κλπ. (Πληροφορική). 
• να υπολογίζουν φυσικές ποσότητες που επιδρούν στη σχεδίαση και τη λειτουργία της κατασκευής τους, όπως η απόσταση, η γωνία βολής, το μήκος του άξονα (Φυσική). 
• να συνδυάζουν γνώσεις φυσικής, μαθηματικών και πληροφορικής για τη δημιουργία συναρπαστικών project. 
• να διατυπώνουν υποθέσεις και να ελέγχουν την ορθότητά τους. 
• να διατυπώνουν και να αξιολογούν επιχειρήματα που στηρίζονται στα δεδομένα που έχουν συλλέξει. 
• να αυτοοργανώνονται και να ελέγχουν την πορεία της εργασίας τους. 
• να γνωρίζουν και να αξιολογούν την προσφορά της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ευημερία του σύγχρονου ανθρώπου. 

Σχεδιασμός & Επιστημονική επιμέλεια: 
STEM education (Οργανισμός εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) 

Μαθητές Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού
Ημερομηνίες:
9, 23 Οκτωβρίου & 6, 20 Νοεμβρίου 2016 
4, 18 Δεκεμβρίου 2016 & 8, 22 Ιανουαρίου 2017 
5, 19 Φεβρουαρίου & 5, 19 Μαρτίου 2017 
2, 23 Απριλίου & 7, 21 Μαΐου 2017 
ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ (MUSEUM SLEEPOVER)

15 Οκτωβρίου 2016 | Ίδρυμα Β. Και Μ. Θεοχαράκη > Κέντρο Αθήνας
Η δράση στοχεύει στη μύηση και εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση του Σπύρου Παπαλουκά Synopsis, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης. 
Διάρκεια: 18.00 (απόγευμα Σαββάτου) ως 10.00 (πρωί Κυριακής)
Για παιδιά 8-12 ετών και γονείς.
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Τηλέφωνο: 210-3611206
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. 
Το Μουσείο Καζαντζάκη ταξιδεύει... στα Χανιά!


Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) συνεχίζει το ταξίδι του για τη φετινή σχολική χρονιά με δεύτερο σταθμό τα Χανιά. Την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 θα βρίσκεται στο Οικία (Μουσείο) Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα των Χανίων. 
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, στις 7.00 μ.μ., στο κτίριο των Διοικητικών & Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος (Μέγαρο Ειρηναίος Γαλανάκης) θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση εκπαιδευτικών, όπου και θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του. 
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, στις 10π.μ., στην Οικία (Μουσείο) Ελευθερίου Βενιζέλου θα υλοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 3 έως 12 ετών. 
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν είναι: 


«Αναφορά στον Γκρέκο» 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 3 έως 6 ετών 
Ώρα διεξαγωγής: 10.00 π.μ. - 11.00 π.μ. | Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25-30 
Ο Νίκος Καζαντζάκης «αφηγείται» τη ζωή του μέσα από το βιβλίο Αναφορά στον Γκρέκο, συστήνοντας την οικογένειά του, ανακαλώντας αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, ταξιδεύοντας σε μακρινές χώρες. Ποιος ήταν ο πατέρας του; Ποια μυρωδιά θυμίζει τη μητέρα του; Μέχρι πού ταξίδεψε; Μέσα από μυρωδιές, γεύσεις, τραγούδια και ζωγραφιές, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα πιο κρυφά μυστικά της ζωής του Καζαντζάκη. 
«Αναζητώντας το χαμένο βιβλίο…» 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 7 έως 12 ετών. 
Ώρα διεξαγωγής: 11.30 π.μ. - 13.00 π.μ. | Μέγιστος αριθμός παιδιών: 25-30. 

Τι βιβλία έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης; Ποιος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος; Ποια ιδέα κουβαλάει ο καπετάν Μιχάλης; Τα παιδιά γνωρίζουν τα βιβλία του συγγραφέα και ανακαλύπτουν τους Καζαντζακικούς ήρωες, τις ιστορίες και τα ιδανικά τους. Αλήθεια… ποιο βιβλίο θα έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης για τον φίλο του Ελευθέριο Βενιζέλο;

 Πηγή:culturenow.gr
 


"Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΙΧ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ" ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ
Από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 | Dancevacuum Centre > Χαλάνδρι - Ψυχικό
Η καλλιτεχνική ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, γνωστή για τις πρωτότυπες, ποιοτικές παραστάσεις της για παιδιά και έπειτα από μια σειρά sold out εμφανίσεων στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κύριος ΚΙΧ και το Μυστικό κουτί των Ήχων» με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Ελευθερίου στο DanceVacuum από τις 13 Δεκεμβρίου.

«Τι θα συμβεί όταν ο κύριος ΚΙΧ αποφασίσει να εγκαταλείψει την πόλη της Φασαρίας, ακολουθώντας την καρδιά του; Μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός Μουσικόδοντας και ένα μυστικό κουτί που πρέπει να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους, ωθούν τον κύριο ΚΙΧ και τα παιδιά σε μια μαγική περιπέτεια!»
«Ο κύριος ΚΙΧ και το Μυστικό κουτί των Ήχων» είναι μια ευρηματική εκπαιδευτική μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει τη θεατρική αφήγηση με υπέροχες μουσικές, ήχους και διάδραση με τα παιδιά και πετυχαίνει ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα παιδιά συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ενεργά, αναγνωρίζοντας ήχους και διαφορετικά μουσικά ηχοχρώματα, απαντώντας σε ερωτήσεις, συμβουλεύοντας τον κύριο ΚΙΧ πώς να μαγέψει τελικά τον φοβερό Μουσικόδοντα!
Το κείμενο υπογράφουν οι βραβευμένοι με Α’ κρατικό βραβείο συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου, Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (ιδρυτικά μέλη της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ)
Συντελεστές:
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Ομάδα Κοπέρνικος – Ελισσαίος Βλάχος
Σκηνικά - Κουστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος
Επιμέλεια μουσικής - Ήχοι: Άγγελος Αγγέλου
Χορογραφίες: Θάνος Δασκαλόπουλος
Ηθοποιοί: Λευτέρης Ελευθερίου, Τατιάνα Καλαντζή
Αφίσα: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Φωτογραφίες: Γιάννης Σταθόπουλος
Βίντεο: Χρήστος Μασσαλάς
Για παιδιά από 3 ετών.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Πηγή:www.artandlife.gr

ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
16 Δεκεμβρίου 2015 ... 29 Φεβρουαρίου 2016 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών > Κέντρο Αθήνας

Τη φετινή χρονιά, το Αίθριο του Μεγάρου θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα πλήρως οργανωμένο παγοδρόμιο για την ψυχαγωγία και την άθληση των μικρών και μεγάλων φίλων του, το οποίο ανοίγει Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 4 το απόγευμα και θα λειτουργεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται συνεχώς στην παγοπίστα, φροντίζοντας για την ασφάλεια των επισκεπτών και μαθαίνοντάς τους τις βασικές τεχνικές του πατινάζ. Επίσης, έμπειροι προπονητές θα είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα καλλιτεχνικού πατινάζ.
Η παγοπίστα έκτασης 375 τ.μ. καλύπτεται πλήρως από ειδικό στέγαστρο, έτσι ώστε οι επισκέπτες να πατινάρουν υπό όλες τις καιρικές συνθήκες. Στο χώρο πλησίον του παγοδρομίου, γονείς και συνοδοί θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν τους πατινέρ απολαμβάνοντας ένα ρόφημα, ένα ποτό ή ένα σνακ σε ένα ζεστό περιβάλλον.
Όσοι επισκεφθούν το Παγοδρόμιο του Μεγάρου, αυτές τις γιορτές, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο Φουαγιέ των Μουσών, με αφιλοκερδή συμμετοχή των καλλιτεχνών.
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις παγοδρομίου - φουαγιέ Μουσών, με ελεύθερη είσοδο
• 20/12/2015 στις 17.00 και στις 19.00 Παιδική Χορωδία Polyphonica (διεύθυνση χορωδίας Μαρίζα Βαμβουκλή)
• 22/12 στις 18.00 μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν ένα μοναδικό σόου στον πάγο με χορογραφίες που θα παρουσιάσουν οι ταλαντούχοι αθλητές της Ice Arena.
• 27/12/2015 στις 17.00 και στις 19.00 Χορωδία Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών (διεύθυνση χορωδίας Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική επιμέλεια Καλλιόπη Γερμανού – σύμπραξη Μεγάρου Μουσικής-Ωδείου Αθηνών). Με τη χορωδία συμπράττουν μικροί σολίστ που παίζουν κλαρινέτο, άρπα και κρουστά.
• 28/12/2015 στις 17.00 και στις 19.00 Τάξη συνόλων τζαζ του Δημήτρη Καλαντζή στο Ωδείο Αθηνών (σύμπραξη Μεγάρου Μουσικής-Ωδείου Αθηνών)
• 29/12/2015 στις 17.00 και στις 19.00 Santa Barbara Guitar Orchestra (σύμπραξη Μεγάρου Μουσικής-Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας Αττικής)
• 30/12/2015 στις 17.00 και στις 19.00 Τάξη συνόλων τζαζ του Δημήτρη Καλαντζή στο Ωδείο Αθηνών (σύμπραξη Μεγάρου Μουσικής-Ωδείου Αθηνών).
Εισιτήρια Γενική είσοδος: 10€ (για όλες τις ηλικίες, με δυνατότητα απεριόριστης παραμονής στο παγοδρόμιο)
Ιδιαίτερο μάθημα για αρχαρίους (διάρκειας 15 λεπτών): 10€, χωρίς ραντεβού
Ιδιαίτερο μάθημα για αθλητές (διάρκειας 30 λεπτών): 15€, με ραντεβού
Δυνατότητα αγοράς μηνιαίας κάρτας εισόδου για όλα τα παγοδρόμια της Ice Arena (80€).
Πηγή:artandlife.gr

ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
12 Δεκεμβρίου 2015 ... 06 Ιανουαρίου 2016

Δωρεάν εκδηλώσεις έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΟΑΠΠΑ) για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών και περιλαμβάνουν θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, παιδικά εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις.
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου
• Κεντρική Πλατεία Βουλιαγμένης (Πλατεία Νυμφών)
- 18:00 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
- 18:00-20:00 «Christmas Magic» Μουσική βραδιά με τους «Tina and the Jazzy mates». Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και επιτυχίες από γνωστά μιούζικαλ.
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου
• Κεντρική Πλατεία Βούλας (πλατεία Ιμίων)
- 12:00 «Christmas Harmony» Τρεις μουσικοί με βιόλα κιθάρα και αρμόνιο παίζουν κλασική μουσική με εορταστική διάθεση.
• Πλατεία-Λιμάνι-Βάρκιζας
- 12:00 «Το μουσικό εξπρές των Χριστουγέννων» από τους «Lab Music Education». Ποπ, ροκ και μπλουζ επιτυχίες με Χριστουγεννιάτικο χρώμα.
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου
• Κεντρική Πλατεία Βούλας (πλατεία Ιμίων)
- 13:00 «Το μουσικό εξπρές των Χριστουγέννων» από τους «Lab Music Education». Ποπ, ροκ και μπλουζ επιτυχίες με Χριστουγεννιάτικο χρώμα.
Τα χριστουγεννιάτικα χωριά θα λειτουργούν καθημερινά στη Βούλα από τις 12 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου και στη Βάρκιζα από τις 19 Δεκεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου με εικαστικό εργαστήρι, face painting, μουσικοκινητικά παιχνίδια και το «Ταχυδρομείο του Αι Βασίλη».
Ώρες λειτουργίας των εργαστηρίων το πρωί από τις 11:00 έως και τις 14:00 και το απόγευμα από τις 17:30 έως και τις 21:00.
Στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στη Βούλα, από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 20 Δεκεμβρίου, θα λειτουργούν μόνο τα απογευματινά τμήματα.
Πηγή:artandlife.gr

 

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το νέο εγχείρημα της Εταιρείας Θεαμάτων & Τεχνών Βορείου Ελλάδος, η Νεανική Σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον, ξεκινά την αναζήτησή της στη θεατρική πράξη με ένα σπουδαίο έργο της νεοελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Μια παράσταση που θα καθηλώσει τους θεατές, συστήνοντάς τους ταυτόχρονα το σπουδαίο αυτό κείμενο. Μια παράσταση γεμάτη από τη δύναμη και την ομορφιά του λόγου, τη σκέψη αλλά και τη μουσικότητα της γλώσσας μας.
Ο «Ερωτόκριτος» συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα. Θέμα του είναι ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, ένας έρωτας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται και άλλα θέματα, όπως η τιμή, η φιλία, η γενναιότητα και η δύναμη της ψυχής. Ο «Ερωτόκριτος» πέρασε στη λαϊκή παράδοση και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή κλασικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Η παράσταση, με σύγχρονες τεχνικές σωματικού θεάτρου αλλά και νέες αντιλήψεις αφηγηματικής δράσης, μεταφέρει τον παλμό και τη δυναμική του κειμένου. Δυνατό σημείο της, η μουσική που γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες της, και αποδίδει ζωντανά επί σκηνής ο νέος τραγουδοποιός και συνθέτης Γιάννης Βενιαμίν, που είναι ήδη αναγνωρισμένος για τη φωνή και τα τραγούδια του. Στο σκηνικό- εγκατάσταση δρουν 4 σπουδαίοι ηθοποιοί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης
Δραματουργική Επεξεργασία: Έλενα Αρβανίτη - Δημήτρης Αδάμης
Μουσική: Γιάννης Βενιαμίν
Σκηνικά: Γιώργος Δερνίκας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Φυτιάνου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Αντωνακούδη, Άρης Βέβης, Ορέστης Κωνσταντινίδης, Μαρία Λαφτσίδου.
Το «Τραγούδι του Ερωτόκριτου » ερμηνεύει ο Ζακ Στεφάνου.

Διάρκεια: 90’ (μαζί με το διάλειμμα)
Παραγωγή: Εταιρεία Θεαμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος

Πηγή: culturenow.gr


ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ένας ηθοποιός-μάγος που κάνει πρόβα στην άδεια σκηνή μαζί με τον βοηθό του, και μια κοπέλα που αμφισβητεί τη δύναμη της θεατρικής ψευδαίσθησης και επιμένει να είναι γαντζωμένη στην πεζή πραγματικότητα, συναντιούνται απροσδόκητα και η συνάντηση αυτή γίνεται αφορμή για ένα συναρπαστικό και μαγικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα ευφάνταστο κυνήγι της αλήθειας με συνοδούς τα πιο γοητευτικά θεατρικά ψέματα.
Με το άνοιγμα της αυλαίας, η ηρωίδα μας εισβάλει σε έναν περίεργο κόσμο ποιητικού ρεαλισμού που απογειώνει τις αισθήσεις, Στον κόσμο αυτό τα πάντα μπορούν να συμβούν! Η φαντασία απελευθερώνεται, η μαγεία συναντά το όνειρο, το ψέμα μπερδεύεται με την αλήθεια και οι μνήμες της παιδικής αθωότητας ξυπνούν. Τα αντικείμενα ζωντανεύουν και «χορεύουν», ηθοποιοί εμφανίζονται και εξαφανίζονται μαγικά, το φως εναλλάσσεται μαγικά με το σκοτάδι, οι σκιές ξεκολλούν από τους τοίχους και η δύσπιστη κοπέλα μεταμορφώνεται κι εκείνη σε ηρωίδα ενός ρομαντικού παραμυθιού που «ξεκλειδώνει» την καρδιά της και ανατρέπει την κυνική κοσμοθεωρία της.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενεργή, ζωντανή παράσταση που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια των παιδιών. Να αναδειχθεί ένα μαγευτικό περιβάλλον ονείρου που θα φέρει στο φως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις δυνατότητες που διαθέτει μια θεατρική σκηνή.

Συντελεστές της Παράστασης & της Ξενάγησης
Κείμενο: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Υπεύθυνη Έργου: Μαρίλια Σταυρίδου
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Highway Productions / Λυκόφως
Παίζουν οι ηθοποιοί: Όλια Λαζαρίδου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Άρης Μπαλής
Ομάδα Ξενάγησης: Γιώργος Νανούρης , Χρήστος Σκούρτας, Ίρια Κατσαντώνη, Πάρις Θωμόπουλος, Σταύρος Γιαννακόπουλος

Η μύηση των παιδιών στον κόσμο της θεατρικής μαγείας θα ξεκινά με την άφιξή τους στο θέατρο και θα ολοκληρώνεται με την έξοδό τους από αυτό. Η εμπειρία της επίσκεψης περιλαμβάνει:
• Ζωντανή, θεατρική αφήγηση ιστορικών στοιχείων αλλά και πραγματικών περιστατικών που συνδέονται με την Ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
• Διαδραστικά θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια (αυτοσχεδιασμοί, κουίζ, φωνητικές και εκφραστικές ασκήσεις, παιχνίδι με τα συναισθήματα κλπ.) που στοχεύουν στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών - θεατών, στο πλαίσιο της βιωματικής ξενάγησης, η οποία θα καταλήγει στον χώρο της σκηνής,
• Συνομιλία με τους μαθητές, ώστε μέσα από κατευθυνόμενες ερωταπαντήσεις να αναδειχθεί η βαρύτητα που έχει το θέατρο ως παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό γεγονός.
• Γνωριμία με τις ιδιαιτερότητες των στοιχείων που συνθέτουν την Τέχνη του Θεάτρου, μέσω της καταγραφής των συστατικών της τέχνης όλων των ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη δημιουργία του
• Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε μαθητές 9 - 15 ετών (Δ΄ Δημοτικού - Α΄ Λυκείου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι δίωρο και θα πραγματοποιείται καθημερινά (Δευτέρα - Παρασκευή), πρωινές ώρες (9:00-13:00). Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210-4143360 & 210-4143359 (κ. Νίκος Διαμαντής - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά) | Ωράριο: 10πμ-2μμ

Πηγή: culturenow.gr

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΦΟΥΡΝΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ
Με τις παραστάσεις που αγαπήθηκαν πολύ από μικρούς και μεγάλους («Μήλα ζάχαρη κανέλα» για 8η συνεχόμενη χρονιά, ο «Μάρκος ο γάτος» για 6η συνεχόμενη χρονιά) η παιδική σκηνή του Φούρνου επανέρχεται για μία ακόμα χρονιά με στόχο να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει και να προσφέρει στους μικρούς της φίλους μία πρώτη επαφή με το θέατρο.

Συνεχίζεται για 8η χρονιά η παράσταση:
Μήλα Ζάχαρη Κανέλα
Κάθε Σάββατο στις 11:30 και Κυριακή στις 5:30
Τιμή εισιτηρίου : 8€
Για παιδιά από 2,5 έως 5,5 ετών

Το έργο Μήλα Ζάχαρη Κανέλλα απευθύνεται σε μικρά παιδιά είναι διαδραστικό και μιλάει για τη δύναμη της θέλησης, την αξία της ανταλλαγής , την αλληλοϋποστήριξη και τη δύναμη της αισιοδοξίας.
Παράσταση με δύο ηθοποιούς κούκλες και ενεργό συμμετοχή των παιδιών

Μια γιαγιά αποφασίζει να φτιάξει μια μηλόπιτα για να την πάει στα εγγονάκια της όμως τι απελπισία διαπιστώνει ότι αντί για μήλα έχει ροδοκόκκινα κεράσια ! Τι να κάνει; Αποφασίζει να βρει κάποιον που θα αντάλλασσε τα κεράσια της με τα μήλα που ήθελε. Στην πορεία διαπιστώνει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Ξεκινάει μια διαδρομή όπου έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ήρωες ώσπου να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της και να αποδείξει ότι όταν θέλουμε πολύ κάτι μπορούμε να το καταφέρουμε.
Ένα διαδραστικό παραμύθι για μικρά παιδιά βασισμένο σε λαϊκή αγγλική ιστορία για μια ευχάριστη πρώτη επαφή με το θέατρο .

Επιμέλεια-Διασκευή Ελεάννα Σαντοριναίου
Προσαρμογή διαλόγων Ευγενία Μαραγκού
Σκηνογραφία Κούκλες Άννα Σαντοριναίου Σκηνικά Ευγένιος Αρβανιτάκης
Μουσική πρωτότυπη ABC (Alternative Blues Company)
Φωτισμοί Θέμος Σβορώνος
Παίζουν Ευγενία Μαραγκού Ματίνα Δημητροπούλου
Διάρκεια της παράστασης 50’

Για 6η χρονια Ο ΜΑΡΚΟΣ Ο ΓΑΤΟΣ
Κάθε Σάββατο στις 5:30
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Για παιδιά από 2,5 έως 5,5 ετών

Ο Μάρκος είναι ένας ευτυχισμένος φοβερός και τρομερός γάτος. Ζει σε ένα σπιτάκι μαζί με την αφεντικίνα του την κυρία-Φλώρα. Δεν έχει παράπονο για τίποτα. Όμως, όλα στη ζωή του αλλάζουν όταν η κυρία-Φλώρα βρίσκει ένα μικρό σκυλάκι έξω από την πόρτα του σπιτιού της & αποφασίζει να το κρατήσει. Ο Μάρκος φοβάται ότι μέρα με τη μέρα χάνει την αφεντικίνα του, η οποία πλέον φροντίζει και το σκυλάκι. Για να την ξανακερδίσει προσπαθεί να αλλάξει τον εαυτό του και να γίνει κάτι καλύτερο από αυτό που είναι.
Πρόκειται για ένα έργο ειδικά γραμμένο για τον Φούρνο

Με μηνύματα για την ευαίσθητη σχέση γονιού με παιδί ειδικά μετά τον ερχομό ενός μικρού αδελφού, με την συμμετοχή όλων των παιδιών που παρακολουθούν την παράσταση με πολύ χιούμορ μουσική κούκλες και 2 ηθοποιούς το έργο προσφέρει τρυφερές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους.

Κείμενο-σκηνοθεσία Ελεάννα Σαντοριναίου
Σκηνογραφία Αντώνης Νομικός
Κούκλες-Επιμέλεια Κοστουμιών Άννα Σαντοριναίου
Μουσική πρωτότυπη ABC (Alternative Blues Company)
Φωτιστική επιμέλεια: Πολυδεύκης Κιρλίδης
Παίζουν Ευγενία Μαραγκού Ματίνα Δημητροπούλου
Παραγωγή: Θέατρο Φούρνος
Διάρκεια παράστασης 55’
Το θέατρο Φούρνος θα παρουσιάσει δύο νέες παιδικές παραστάσεις από 11 Οκτωβρίου 2015, «Το Αγόρι με τα μπλε μαλλιά» για παιδιά από 3 έως 6,5 ετών και την «Αργοναυτική εκστρατεία» για παιδιά από 7 έως 10 ετών.

Πηγή: culturenow.gr6_TH BIKE FESTIVAL

18 Σεπτεμβρίου 2015 ... 20 Σεπτεμβρίου 2015 | Τεχνόπολις > Γκάζι - Βοτανικός - Κεραμεικός
Για έκτη συνεχή χρονιά, οι φίλοι του ποδηλάτου δίνουν ραντεβού για τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην πόλη. Οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν ποδήλατα και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τους κάνουν να σκεφτούν τη ζωή στην πόλη με ένα διαφορετικό, πιο χαρούμενο τρόπο. Με περισσότερους από 35.000 επισκέπτες, το Athens Bike Festival επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αθηναίων για το ποδήλατο.
Το Bike Festival διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες:
Ποδήλατα και αξεσουάρ: Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τις διαφορές εναλλακτικές σε όλες τις κατηγορίες ποδηλάτων.
Εκδηλώσεις: Διαδραστικές ή μη, οι εκδηλώσεις δημιουργούν την αίσθηση της γιορτής, δίνουν την ευκαιρία της συμμετοχής, εκπαιδεύουν, εμπνέουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και κίνησης.

Πηγή: artandlife.gr
 


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 στις 19:00, στο πλαίσιο των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου«Καστρινό Καρναβάλι 2014» ,θα πραγματοποιηθεί η Αποκριάτικη Καντάδα στους Κεντρικούς Δρόμους και τις Πλατείες της Παλιάς Πόλης. Συμμετέχουν: Χορωδίες, Ωδεία, το Μουσικό Σχολείο, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, ο Όμιλος Παιδείας και Πολιτισμού «Αετογιάννης», η Ένωση Χοροδιδασκάλων Κρήτης, το Σύνολο Νυκτών και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης και άλλοι Καλλιτέχνες.
Η Καντάδα θα ξεκινήσει από το Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου στις 7 το βράδυ μεταφέροντας στη πόλη το αποκριάτικο κέφι με μελωδίες και δρώμενα
Παράλληλα η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αποκριάτικα τραγούδια, στον προαύλιο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Τις εκδηλώσεις στηρίζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, με κεράσματα των καλλιτεχνών στους δρόμους.
Πηγή:heraklion.gr

Η Λάρισα γιορτάζει τις Απόκριες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΑΠΟΚΡΙΑ 2014»
Ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχεία Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επιστημών σας προσκαλούν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις «ΑΠΟΚΡΙΑ 2014
»
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΩΡΑ 11.00 ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

12ΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ – ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ
Διαγωνισμός ζωγραφικής – χαρταετού με συμμετοχή των μαθητών των Δημοτικών σχολείων
της πόλης, τα εικαστικά τμήματα των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. και το Ελεύθερο Εργαστήρι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα. Θα βραβευτούν οι 3 καλύτερες δημιουργίες ενώ θα τιμηθούν με τίτλο συμμετοχής και γλυκά – δώρα όλα τα παιδιά.
Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες της συμβολής των οδών Ηφαίστου και Βενιζέλου, να αναβιώσουν το έθιμο της φωτιάς με κάψιμο του καρνάβαλου, με μουσική από παραδοσιακά όργανα, προσφέροντας εδέσματα και κρασί στους παρευρισκόμενους.
ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
«ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ»
Διαγωνισμός ψηλότερου πετάγματος χαρταετού
ΩΡΑ 10.30 – 11.30 ΠΡΩΙ δίπλα στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης.
Θα βραβευτεί το ψηλότερο πέταγμα.
11.30 Βράβευση του ψηλότερου πετάγματος.
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

ΩΡΑ 11.00 Τα εικαστικά εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. και οι δάσκαλοι των τμημάτων καλούν όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν στο αποκριάτικο εικαστικό εργαστήρι και να κάνουν face painting.
ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΧΟΡΟΣ
Το πρόγραμμα Latin και Hip – hop από τις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων καλεί μικρούς και μεγάλους να χορέψουν στους ρυθμούς της αποκριάς.

Πηγή: larissanet.gr


Smart Park-Το Χαμόγελο του Παιδιού
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο Smart Park στα Σπάτα παιδιά και γονείς θα γνωρίσουν μέσα από 41 βιωματικές δραστηριότητες τον πολιτισμό τις τέχνες και την δημιουργικότητα. Το 20% των εσόδων από τα εισιτήρια θα διατεθεί για τις δράσεις του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού"

Η Ονειρούπολη
Η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελλάδα ξεκινά σε λίγες ημέρες. Η Ονειρούπολη, η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων θα φιλοξενήσει για ένα μήνα περισσότερες από 250 διαφορετικές δράσεις μεταφέροντάς μας στην παραμυθένια γιορτινή ατμόσφαιρα και δημιουργώντας ένα φανταστικό περιβάλλον για μικρούς και μεγάλους.Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός δράσεων και γιορτινών παραστάσεων εγγυάται στον επισκέπτη μία μοναδική στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ανεπανάληπτη εμπειρία μέσα από το συναρπαστικό ταξίδι στην Χριστουγεννιάτικη πολιτεία.Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό
Πρόκειται για την δεύτερη ετήσια σειρά εργαστηρίων που διοργανώνεται στη Στέγη, στην οποία θα πραγματοποιηθούν έξι συναντήσεις με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες για παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους. Η μουσική γίνεται γλώσσα επικοινωνίας, ακόμη κι όταν λείπει ο λόγος, και τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν, να εκφράσουν όσα νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν τα είδη της μουσικής. Τελικός στόχος είναι μια συναυλία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Πού: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107-109, τηλ: 2130178000, κρατήσεις 2130178002) Πότε: Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο του Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί.

Πηγή:
http://www.in2life.gr7 Κυριακές στο Γκάζι
Για επτά Κυριακές μέχρι το τέλος της σεζόν, η είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου είναι ελεύθερη, πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 5 έως 12 ετών. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και προβολές για παιδιά αλλά και ομιλίες και συζητήσεις με μία ευρεία θεματολογία. 

Πηγή:http://www.technopolis-athens.com


Μικρή Πόρτα: «Η Μικρή Γοργόνα», του Μάικ Κένι
«H Mικρή Γοργόνα κατοικεί στο βυθό της θάλασσας με τον πατέρα της και τις αδελφές της. Κολυμπώντας μια μέρα ως την επιφάνεια της θάλασσας ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον κόσμο των ανθρώπων και ερωτεύεται έναν όμορφο πρίγκιπα. Για να μείνει κοντά του είναι πρόθυμη να απαρνηθεί τον κόσμο της και τους δικούς της, αλλά και να θυσιάσει τα πάντα, ακόμη και τη φωνή της.» Το τρυφερό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, περιμένει τον φετινό χειμώνα τους μικρούς φίλους της Μικρής Πόρτας. Έναρξη παραστάσεων: Νοέμβριος 2012.
Πηγή: http://www.in2life.gr


Ο Κεραμιδοτρέχαλος
Αποσπάσματα του θεαματικού μιούζικαλ της Άλκης Ζέη «Ο Κεραμιδοτρέχαλος», θα παρουσιαστούν για μικρούς και μεγάλους, στην κίτρινη πλατεία του Mediterranean Cosmos σε συνεργασία με την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 17:00.
Ζωντανή μουσική με κιθάρα, φλογέρα και φυσαρμόνικα, χαρούμενα τραγούδια και χορευτικά, περίτεχνα σκηνικά και κοστούμια, μια πλειάδα ηθοποιών και σκηνές γεμάτες γέλιο, απολαυστική μυστικότητα και δράση, θα γεμίσουν τη θεατρική σκηνή του Mediterranean Cosmos.
Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ. Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως.

Πηγή:www.medcosmos.gr /

Fantasia Live in Concert του Disney Το μουσικό και κινηματογραφικό υπερθέαμα Fantasia Live in Concert του Disney, έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 25 Νοεμβρίου, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη θρυλική ταινία του Disney που συνδύασε για πρώτη φορά τη συμφωνική μουσική με τα κινούμενα σχέδια και που θα παρουσιαστεί σε 12 μοναδικές παραστάσεις, σε μια σύνθεση της Fantasia του 1940 και της Fantasia 2000.
Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: τη μουσική του «Μαθητευόμενου Μάγου», του Paul Dukas, όσο θα παρακολουθούν τις προσπάθειες του Μίκυ Μάους να μάθει τα μαγικά ξόρκια. Tη «Σουίτα» από τον Καρυοθραύστη, του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, στο χορό της φύσης που σηματοδοτεί την εναλλαγή των εποχών. Το έργο «Ο Χορός των Ωρών», του Amilcare Ponchielli με τις Στρουθοκαμήλους, τους Ελέφαντες και τους Αλιγάτορες του Disney να επιδίδονται με χάρη σε χιουμοριστικές φιγούρες μπαλέτου. Το «Pomp and Circumstance», του Edward Elgar με τον Ντόναλντ Ντακ στην ιστορία της Κιβωτού του Νώε. Την «5η Συμφωνία», του Ludwig van Beethoven και άλλα αγαπημένα έργα, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Στέφανου Τσιαλή.
Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής.
Παράσταση: Disney’s FANTASIA Live in Concert
Διάρκεια: 70 λεπτά.
Πηγή: http://www.infokids.gr

Παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων θα είναι και οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς, περιμένοντας να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους, με μία σειρά γιορτινών εκδηλώσεων, που θα προσφέρουν ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές.
Η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι δωρεάν, με προεγγραφή και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι εγγραφές θα γίνονται από τις 25 Νοεμβρίου, είτε με φυσική παρουσία είτε τηλεφωνικά και θα διαρκέσουν μέχρι να ολοκληρωθούν τα τμήματα.

Πηγή:
  www.kalamaria.gr

Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleepover
Την επιτυχημένη δράση «Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleepover» διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.Ο νέος κύκλος θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 13 Δεκεμβρίου 2013, σε έξι μουσεία της πόλης:
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Πολεμικό Μουσείο
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
Αρχαιολογικό Μουσείο
Μουσείο Φωτογραφίας
Το «Sleepover», είναι μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές, η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 2011, προσφέροντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα να γνωρίσουν από κοντά τα μουσεία της πόλης, να πάρουν μέρος σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, βιώνοντας ταυτόχρονα μία σπάνια εμπειρία.Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών και υλοποιείται με τη συμμετοχή έμπειρων μουσειοπαιδαγωγών και με την υποστήριξη βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους: υπνόσακο, μαξιλάρι, φακό, παντόφλες, ζεστά και άνετα ρούχα, ένα ελαφρύ κολατσιό για το βράδυ και ένα μπουκαλάκι νερό.
Θα προσφερθεί ελαφρύ πρωινό, το οποίο καλύπτεται από χορηγίες.Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμία οικονομική επιβάρυνση, ωστόσο θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δράση.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ… ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ!
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 21 έως 28 Δεκεμβρίου 2013, 12:00 με 13:00 στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7) Συγγραφείς και καλλιτέχνες διαβάζουν παραμύθια και χριστουγεννιάτικες ιστορίες σε μικρά και… μεγάλα παιδιά!
Μερικές φορές τραγουδούν κιόλας.
Θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα και δώρα για τα παιδιά του ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στο Φίλυρο (www.paidikoxorio.gr).
Κάποια άλλα παιδιά, αυτά από το Ωδείο Βορείου Ελλάδος θα ντύσουν μουσικά με γιορτινά τραγούδια και κάλαντα τις αφηγήσεις παραμυθιών!
Πηγή:http://www.ipolistonkosmo.gr

Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει στις οικογένειες τη δυνατότητα να γνωρίσουν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα οικογενειακά παιχνίδια.Οι οικογένειες παραλαμβάνουν το δανειστικό σακίδιο με το οικογενειακό παιχνίδι της επιλογής τους από το Γραφείο Πληροφοριών με την παράδοση ταυτότητας τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τα οικογενειακά παιχνίδια διατίθενται επίσης στα πωλητήρια του Μουσείου.
Οικογενειακό παιχνίδι «Αρχαϊκά Χρώματα»

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης «Αρχαϊκά Χρώματα», το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από τρία παιχνίδια:1. Το παιχνίδι αναζήτησης λεπτομερειών στα αρχαϊκά γλυπτά, εκεί όπου σώζεται το χρώμα τους.
2. Την κασετίνα ζωγραφικής που περιέχει πραγματικά ορυκτά χρώματα και αντίστοιχα μολύβια για να χρωματίζουν τα παιδιά το σχέδιο της Πεπλοφόρου.
3. Το DOMINO με συνδυασμούς σε ελεύθερη χρωματική απόδοση από τα σχέδια που διακοσμούσαν ρούχα και σκουλαρίκια των Κορών της αρχαϊκής εποχής.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στη δράση «Αρχαϊκά Χρώματα» στο σπίτι τους, μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Εκεί μπορούν να διαλέξουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν, χρωματίζοντας το άγαλμα της Πεπλοφόρου και αποθηκεύοντας ή τυπώνοντας το έργο τους όσες φορές επιθυμούν και με πολλές απίθανες παραλλαγές.
Οικογενειακό παιχνίδι «Αναζητώντας τη θεά Αθηνά»Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της, μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισής της μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Το Μουσείο εγκατέστησε ειδικές παιδικές λεζάντες για την αναζήτηση των 12 εκθεμάτων που περιλαμβάνει το παιχνίδι.Το παιχνίδι συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης» (www.acropolis-athena.gr), μία εικονική περιήγηση με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς, αλλά και με το Μουσείο Ακρόπολης.