ΨΗΦΙΑΚΟ...ΣΧΟΛΕΙΟ!!!

Γιατί εξαφανίστηκαν τα μαμούθ από τη Γη; 
Wooly_Mammoth-RBC
Η συρρίκνωση των πληθυσμών μαμούθ άρχισε πολύ νωρίτερα απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες και γι’ αυτό δεν ευθύνεται το κυνήγι, αλλά η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζουν βρετανοί και σουηδοί ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν γενετικό υλικό από δεκάδες ζώα. Είδαν επίσης ότι στην Ευρώπη ζούσε ένας ξεχωριστός πληθυσμός, ο οποίος αφανίστηκε πριν από 30.000 χρόνια.Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν τη γενετική ακολουθία 88 δειγμάτων από οστά, δόντια και χαυλιόδοντες μαμούθ, αναζητώντας μια «υπογραφή» που περνάει από τη μητέρα στους απογόνους της, προκειμένου να δημιουργήσουν το γενεαλογικό δέντρο των μαμούθ που ζούσαν από την Ευρασία έως τη Βόρειο Αμερική. Εντόπισαν δύο περιόδους μεγάλων ανακατατάξεων στους πληθυσμούς, οι οποίες εκδηλώθηκαν σε μεσοπαγετώδεις περιόδους, δηλαδή μεταξύ δύο περιόδων παγετώνων. Μια τέτοια θερμότερη εποχή, πριν από 120.000 χρόνια, προκάλεσε συρρίκνωση και διάσπαση των πληθυσμών, οδηγώντας στην εμφάνιση ενός ξεχωριστού τύπου μαμούθ, το οποίο έζησε στη δυτική Ευρώπη.
Mammoths_Man-1200x756
Με τη νέα πτώση των θερμοκρασιών, η οποία διήρκεσε περίπου 100.000 χρόνια (Ύστερη Πλειστόκαινος), τα μαμούθ κυριάρχησαν και πάλι. Ωστόσο, μόλις οι θερμοκρασίες άρχισαν ξανά να ανεβαίνουν, οι πληθυσμοί περιορίστηκαν σταδιακά σε μικρούς θύλακες. Αυτή η διάσπαση αποτελούσε αντικείμενο έντονης συζήτησης μεταξύ επιστημόνων. Ορισμένοι έλεγαν ότι αυτές οι κλιματικές μεταβολές οδήγησαν στον αφανισμό των μαμούθ, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι το ύστατο πλήγμα έδωσε ο άνθρωπος με το κυνήγι.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές από το σουηδικό μουσείο φυσικής ιστορίας και οι συνάδελφοί τους από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Ντάραμ λένε ότι δεν μπορεί να ευθύνεται ο άνθρωπος, καθώς τα μαμούθ είχαν ήδη καταφύγει στους ψυχρότερους θύλακες, σε απομονωμένες και δύσβατες περιοχές.
«Κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, 50.000 έως 20.000 χρόνια πριν, σημειώθηκαν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών μαμούθ, για παράδειγμα ευρωπαϊκοί πληθυσμοί αντικαταστάθηκαν από μεταναστευτικά κύματα από την ανατολή», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Λόβε Νταλέν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Ωστόσο, πριν από 20.000 χρόνια, οι πληθυσμοί άρχισαν να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον αφανισμό, πρώτα στα ηπειρωτικά πριν από 10.000 χρόνια, και έπειτα σε κάποια απομονωμένα νησιά της Αρκτικής. Αυτό καταδεικνύει ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Ο ρόλος του ανθρώπου στη διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη αποδειχθεί». Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν συγκεκριμένες τοποθεσίες, στις οποίες πιστεύεται ότι έζησαν τα τελευταία μαμούθ, έως και πριν από 6.000 χρόνια.

 
Απελευθερώθηκαν δύο χελώνες Caretta Caretta από το Ενυδρείο Κρήτης 
Caretta_caretta_by_0000050603428
Δύο μικρές θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta,
οι οποίες είχαν βρεθεί τραυματισμένες, πριν από 17 μήνες η μία και επτά μήνες η άλλη και είχαν μεταφερθεί στο χώρο του Ενυδρείου Κρήτης, επέστρεψαν χθες υγιείς και μαρκαρισμένες στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά τη φροντίδα και την περίθαλψη των ενυδρειολόγων. Η απελευθέρωση και το «βάπτισμα» των δύο χελωνών, που πήραν τα ονόματα «Ηλιόχαρη» και «Καλλιόπη» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο, παρουσία του διευθυντή, των επιστημόνων και του προσωπικού του Cretaquarium, εκατοντάδων μαθητών και πλήθους κόσμου.
Europe-Mediterranean-coast-fish_540

Επιβαρυμένα με υδράργυρο τα ψάρια της Μεσογείου
Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο παρατηρείται στην Μεσόγειο Θάλασσα και κυρίως στη χώρα μας όπου μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών.
Μελέτες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για τον υδράργυρο στα ψάρια και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό, επικαλέστηκαν επιστήμονες με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network) που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Συντονιστής του προγράμματος CROME είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος, αναφερόμενος στον υδράργυρο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια επιβάρυνση, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τα νομοθετικά όρια που έχουν καθορισθεί για το ύψος του υδραργύρου που είναι χαμηλότερο στα ψάρια του γλυκού νερού απ΄ ό,τι της θαλάσσης.
Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στην Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, στο πλαίσιο του CROME, όπου θα αναλυθούν βιολογικοί δείκτες για την κατανόηση της σχέσης περιβάλλοντος και υγείας, θα γίνει επίσκεψη σε νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανίχνευσης υδραργύρου προκειμένου να επανεξεταστούν και να υπάρξουν συγκριτικά αποτελέσματα.

121274-assets_large_t_420_54149078  
Λήψη μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες από την καύση βιομάζας τον προσεχή χειμώνα
Γύρω στο 36% των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης τον περσινό χειμώνα οφείλονταν στην καύση βιομάζας που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές αλλά και στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν άσθμα.
«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς την τοξικότητα της ατμόσφαιρας κυρίως στα μικρά παιδιά καθώς η επιβάρυνση της υγείας τους είναι πενταπλάσια σε σχέση με τους ενήλικες» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζοντας ότι ειδική επιστημονική επιτροπή έχει καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ πρόταση για νεώτερο καθορισμό των επιπέδων ρύπανσης και την λήψη μέτρων για τον πληθυσμό όταν παρατηρείται παραβίασή τους.
Χρήση κυανίου για την εξόρυξη στην Χαλκιδική
Δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβες στην ανθρώπινη υγεία από την χρήση κυάνωσης στην εξόρυξη χρυσού υπογράμμισε ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Μονάχου, Στέφαν Μπέσε-Ο’Ραϊλυ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.
«Δεν μπορώ να πω αν είναι ασφαλές ή όχι αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί επιπτώσεις. Επιβάλλεται όμως συνεχής παρακολούθηση προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για το Μεσογειακό Δίκτυο CROME, θα γίνει λήψη βιολογικού υλικού από πληθυσμιακό δείγμα 200 περίπου ατόμων σε τρεις περιοχές της χώρας, ανάμεσά της και η Χαλκιδική όπου γίνεται η εξόρυξη.«Συγκεκριμένα, θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία στην περιοχή του Ασωπού, στη Θεσσαλονίκη εστιάζοντας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στις επιπτώσεις από τη χρήση βαρέων μετάλλων στη Χαλκιδική» διευκρίνισε ο κ.Σαρηγιάννης εστιάζοντας και στους αυστηρούς όρους για τη χρήση όσων συναινέσουν στη λήψη βιολογικού υλικού που θέτει η Επιτροπή Ηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.